Jaa artikkeli

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys käynnistää Venäjän historiapolitiikkaa käsittelevän hankkeen

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys käynnistää hankkeen, joka keskittyy Pohjoismaissa ja Baltian maissa käytävään historioitsijoiden ja historian opettajien dialogiin Venäjän historiapolitiikasta. Pohjoismaiden ministerineuvosto on myöntänyt avustuksen kansainvälisten kumppaneiden kanssa toteutettavalle hankkeelle, joka käynnistyy syksyllä 2024.

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry käynnistää History in Exile: Dialogue on Russian Memory and History Politics in the Nordic and Baltic Countries –hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää historioitsijoiden ja historian opettajien keskinäistä dialogia sekä julkista keskustelua Pohjoismaissa ja Baltian maissa Venäjän muisti- ja historiapolitiikasta ja sen vaikutuksista historiantutkimuksen asemaan Venäjällä. Pohjoismaiden ministerineuvosto on myöntänyt avustuksen hankkeelle, jonka tiimoilta järjestetään tapaamisia ja yleisötilaisuuksia vuosien 2024 ja 2025 aikana. 

History in Exile -hankkeen tavoitteena on lisäksi tuoda esiin venäläistaustaisten historioitsijoiden ja historian opettajien kokemuksia historiantutkimuksen ja opetuksen haasteista Venäjällä. Hanke myös edesauttaa kaikkien niiden Pohjoismaissa ja Baltian maissa toimivien historioitsijoiden ja historian opettajien keskinäistä verkostoitumista, jotka työskentelevät historian, muistin, poliittisen päätöksenteon sekä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen risteyskohdissa.

Hankkeen kumppaneina toimivat Ruotsissa historiatieteellinen seura Svenska Historiska Föreningen ja Virossa historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts. Muita hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti sekä Euroopan laajuinen historian opettajien liitto EuroClio.

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry on suomalainen vuonna 2015 perustettu kansalaisjärjestö sekä kansainvälisen Historians without Borders -verkoston sihteeristö. Verkoston toimintaa ohjaavan deklaraation mukaisesti yhdistyksen tarkoituksena on edistää yleistä historiatietoutta, historiantutkijoiden ylirajaista yhteistyötä sekä historiatiedon käyttöä konfliktinratkaisussa. Tavoitteidensa toteuttamiseksi yhdistys toteuttaa hankkeita ja järjestää tapahtumia, jotka käsittelevät ajankohtaisia historiapoliittisia aiheita. Vuonna 2024 yhdistykselle myönnettiin Suomen Tiedeakatemioiden Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto.

Lisätiedot:

Erkki Tuomioja
Puheenjohtaja
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
erkkituomioja@hotmail.com

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
Puh. +358406608979

Tiedotteen kieliversiot:

Haemme projektikoordinaattoria History in Exile -hankkeeseen

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys hakee projektikoordinaattoria Venäjän historiapolitiikkaan käsittelevään hankkeeseen. Koordinaattori vastaa hankkeen operatiivisesta toiminnasta ja aloittaa tehtävässä lokakuun alkuun mennessä. Hae tehtävään viimeistään 31.7.2024.
Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: