Jaa artikkeli

Vaalipaneeli: Eduskunta ja historiapolitiikka

Mitä on historiapolitiikka ja miten erilaiset käsitykset menneisyyden tapahtumista vaikuttavat tämän hetken julkisiin keskusteluihin? Tuleeko poliitikkojen tai poliittisten instituutioiden osallistua historian tulkintoja koskeviin kysymyksiin? Entä millaisia menneisyyden hallinnan strategioita lainsäätäjät käyttävät?

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan historiapoliittiseen vaalipaneeliin torstaina 9.3. klo 18-20!

Historiallisia vääryyksiä kohtaan kohdistuu poliittista painetta ja eriävät käsitykset menneisyyden tapahtumista nousevat yhä uudestaan julkiseen keskusteluun, erityisesti ajankohtaisten konfliktien yhteydessä. Historiasta voidaan hakea ymmärrystä tämän päivän ilmiöille, mutta toisaalta historiaa voidaan myös manipuloida ja käyttää hyväksi viholliskuvien rakentamisessa, kuten Venäjän sota Ukrainassa on jälleen osoittanut. 

Usein myös poliitikoilta ja poliittisilta instituutioilta perätään kannanottoja tai toimia menneisyyden vääryyksien sovittamiseksi. Esimerkiksi armenialaisten joukkomurha vuonna 1915 sekä Ukrainan nälänhätä eli Holodomor on joidenkin maiden parlamenteissa tunnustettu kansanmurhiksi. Suomessa puolestaan valtiovalta on identifioinut historiaan liittyviä tarpeellisia tutkimuskohteita ja tukenut niiden tutkimusta, kuten esimerkiksi Suomen sotasurmat 1914-1922 -projektissa tehtiin. Useat valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat käynnistäneet totuus- ja sovintokomissioita menneisyyden vääryyksien käsittelemiseksi tai jopa sovittamiseksi.

Historiantutkimuksen on oltava riippumatonta, mutta väistämättä nykypäivän arvot ja käsitykset vaikuttavat tulkintoihimme menneisyyden tapahtumista. Mikä on poliitikkojen ja poliittisten instituutioiden vastuu historian käytöstä poliittisissa keskusteluissa ja menneisyyden hallinnan strategioista?

Keskustelemassa ovat:
Veronika Honkasalo (Vasemmistoliitto)
Timo Kaunisto (Keskusta)
Jukka Kekkonen (SDP)
Elina Sagne-Ollikainen (RKP)
Oula Silvennoinen (Vihreät)
Seida Sohrabi (Kokoomus)

Perussuomalaisten Arto Luukkanen on joutunut perumaan osallistumisensa.

Keskustelua moderoi poliittisen historian apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi (Helsingin yliopisto). Kommentaattorina toimii yleisen valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden avaa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja, poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja.

Tilaisuus pidetään torstaina 9.3.2023 klo 18-20 Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolan (Soc & Kom) juhlasalissa (osoite: Snellmaninkatu 12). Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista. Tilaisuutta ei striimata tai tallenneta. 

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
Puh. 040 660 8979

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: