Jaa artikkeli

Suomi ja suomalaisuus muuttuvassa historiakulttuurissa

Miten museot ja media muokkaavat käsityksiä Suomesta ja suomalaisuudesta? Ovatko käsitykset Suomen historiasta samoja kuin ennen vai onko niihin tullut uusia painotuksia tai sävyjä? Miten museoiden pitäisi reagoida Suomen historian esittämiseen tulevaisuudessa? Hallitseeko median välittämä historia sitä, miten me Suomen ymmärrämme? Näihin aiheisiin pureutuu Kansallismuseon väistötiloissa Pasilassa järjestettävä seminaari.

Suomesta ja suomalaisuudesta kerrotaan monin tavoin. Suomen historia ja siihen liittyvät myytit ovat keskeisiä suomalaisuuden rakennusaineita. Historiakulttuuri – miten menneisyyttä tuotetaan, välitetään, käytetään ja ylläpidetään – kuitenkin muuttuu. Suomessa siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tutkimus, opetus, vuosijuhlat, monikulttuurisuus, taide, museonäyttelyt sekä populaarikulttuuri.

Tilaisuus on Koneen Säätiön rahoittaman Suomen tarinat. Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus -hankkeen loppuseminaari. Seminaarissa julkistetaan hankkeen lopputuotoksena syntynyt Jukka KortinMari Viita-AhonRami Mähkän ja Aleksi Martin toimittama Kertomuksia kansakunnasta. Suomi ja suomalaisuus muuttuvassa historiakulttuurissa -kokoelmateos (Gaudeamus). Teosta voi ostaa tilaisuudesta tarjoushintaan.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta. Tilaisuus järjestetään Kansallismuseon väliaikaisissa tiloissa Pasilassa, osoitteessa Ratapihantie 9, auditorio.

Ohjelma 9.12.2024:

12.30–12.45 Avauspuheenvuoro, hankkeen johtaja, dosentti, yhteiskuntahistorioitsija Jukka Kortti (Helsingin yliopisto)

12.45–13.45 Keskustelu I: Museot ja tulevaisuus, moderaattorina väitöskirjatutkija, KM, Mari Viita-aho (Helsingin yliopisto). Keskustelussa pohditaan, millaista tulevaisuustyötä historiallisissa museoissa ja tiedekeskuksissa tehdään, miten esineitä hyödynnetään kansallisuuden esittämisessä, millaisia keinoja näillä instituutioilla on edistää yhdenvertaisuutta ja moninäkökulmaisuutta, ja millaisessa muutoksessa kansallisuuden narratiivi on nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustelijoina ylijohtaja Elina Anttila (Suomen kansallismuseo), pääsihteeri Johanna Enqvist (Suomen Tiedekeskukset ry) ja hallituksen puheenjohtaja Minna Turtiainen (ICOM Suomi).

Kommenttipuheenvuoro: dosentti, lehtori Heidi Henriikka Mäkelä (Helsingin yliopisto, Taideyliopisto)

13.45–14.15 Kahvitauko

14.15–14.30 BA, MBA, kuraattori Martina Marti: Taide ja muuttuvat tarinat suomalaisuudesta

14.30–15.30 Keskustelu II: Historia ja media

Keskustelussa tarkastellaan historian ja median vahvaa yhteenlinkittymistä niin julkisuuden kuin tutkimuksenkin tasoilla. Media on toisaalta vaikuttanut vahvasti mielikuviin menneisyydestä, toisaalta historian esittäminen mediassa on tutkijoiden tutkimuskohde ja foorumi historiaa käsiteltäessä. Sosiaalisen median aikakausi on tuonut aivan uuden ulottuvuuden historian käytölle tyypillisesti hyvin ajankohtaisten asioiden ruotimisessa. 

Moderaattori: dosentti, yliopisto-opettaja Rami Mähkä (Turun yliopisto)

Keskustelijoina historian yliopistonlehtori ja yleisen historian dosenttiPertti Grönholm (Turun yliopisto), jälkikoloniaalisen kirjallisuuden ja kulttuurintutkimuksen dosentti, tutkijatohtori Raita Merivirta (Turun yliopisto) ja Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, historioitsija Samu Nyström (Helsingin yliopisto)

Kommenttipuheenvuoro: Jukka Kortti

15.30–15.45 Kiitokset ja loppusanat, Jukka Kortti 

Tapahtuman tuottavat Suomen kansallismuseo, Koneen Säätiön rahoittama Suomen tarinat. Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus –hanke, Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys ja Gaudeamus. 

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: