Jaa artikkeli

Suomalaisuuden myyttejä ja symboleita

Kansakuntaisuutta tuotetaan monin tavoin erilaisilla historiallisilla myyteillä ja symboleilla. Sellaisia voivat olla sodat ja muut konfliktit, historialliset paikat, esineet, mutta myös henkilöt. Esimerkiksi marsalkka Mannerheimista on jo kauan sitten tullut itse henkilöstä irtaantunut kultti, johon on projisoitu moninaisia, usein ristiriitaisiakin merkityksiä.

Tervetuloa striimattuun keskustelutilaisuuteen, jossa tarkastellaan suomalaisuuteen liittyviä myyttejä ja symboleita historioitsijoiden kesken. Keskustelun pohjana toimii Tuomas Teporan vastikään ilmestynyt teos Sankari ja antisankari. Mannerheim-kultin pitkä vuosisata (Gaudeamus). Teporan lisäksi keskustelussa ovat mukana Kati Katajisto sekä Sirkka Ahonen.

Tapahtumaan tuovat oman tulkintansa suomalaisuudesta taiteilijat Özgü Gündeşlioğluja Mia Seppälä, joiden teokset ovat esillä Mannerheim-museossa 21.4.–31.7.2023. Teokset ovat osa Koneen Säätiön rahoittaman Suomen tarinat. Historiakulttuuri, taide ja muuttuva kansalaisuus -hankkeen taideosiota. Tapahtumaa moderoi hankkeen johtaja Jukka Kortti.

Tilaisuus striimataan Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen Youtube-kanavalle keskiviikkona 3.5.2023 klo 14–16. Voit osallistua keskusteluun kommentoimalla striimin chattiin.

Tilaisuuden järjestävät Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry, Mannerheim-museo, Suomen tarinat -hanke sekä Gaudeamus.

PUHUJAT:

Tuomas Tepora on Helsingin yliopiston dosentti. Hänen erikoisalaansa ovat sodan kulttuurihistoria, tunnehistoria sekä kollektiiviset symbolit ja myytit. Tällä hetkellä hän toimii yliopistutkijana Tampereen yliopiston HEX-huippuyksikössä, jossa hän johtaa hanketta Himmeä voitto. Kylmän sodan jälkeinen kokemushistoria Suomessa 1989–1995 | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

Kati Katajisto on filosofian tohtori, historiantutkija ja kirjailija. Hän on tutkinut 1700-luvun talonpoikia, 1800-luvun alun eliitin suomalais-kansallisen identiteetin muodostumista ja kunnallispolitiikkaa itsenäistymisen ajan alussa. Tällä hetkellä hän toimii poliittisen historian tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

Sirkka Ahonen on historiallis-yhteiskuntatiedollisen kasvatuksen emeritaprofessori. Hänen tutkimusintressinsä ovat jakautuneet historiallisen identiteetin rakentumisen, koulutuspolitiikan historian, kasvatustieteen historian, historianopetuksen politiikan ja konfliktiyhteiskuntien historiankäytön kysymyksiin. Häneltä ilmestyi vuonna 2017 teos Suomalaisuuden monet myytit – GaudeamusHän on myös Historioitsijat ilman rajoja ry:n hallituksen jäsen.

LISÄTIETOJA:

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
puh. 0406608979

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: