Jaa artikkeli

Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden historia ja tulevaisuus

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen ja Historian Ystäväin Liiton yhteiseen tilaisuuteen, jossa pureudutaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden historiaan ja nykytilaan. Keskustelemassa ovat akateemikko Martti Koskenniemi, Suomen Punaisen Ristin entinen kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja suurlähettiläs Marja Lehto.

Kaikki maailman valtiot ovat sitoutuneet noudattamaan toisen maailmansodan jälkeen solmittujen Geneven sopimusten antamaa humanitaarisen oikeuden suojaa. Kansainvälinen sääntöpohjainen järjestys näyttäytyy kuitenkin yhä hauraammalta; yhtäältä sodissa ja aseellisissa konflikteissa, kuten tällä hetkellä esimerkiksi Ukrainassa, Palestiinassa ja Vuoristo-Karabahissa, humanitaarisen oikeuden loukkaukset seuraavat toisiaan. Toisaalta erityisesti länsimaita, mukaan lukien Suomea, on kritisoitu kaksinaismoralistisesta suhtautumistavasta humanitaarisen oikeuden velvoittavuuteen ja sen rikkomuksiin konflikteissa eri puolilla maailmaa. 

Missä historiallisessa tilanteessa kansainvälinen humanitaarinen oikeus on aikanaan syntynyt ja mihin suuntaan käsitykset humanitaarisen oikeuden velvoittavuudesta ovat viime vuosikymmeninä kehittyneet? Jos Geneven sopimukset laadittaisiin tänä päivänä, tulisiko niistä yhtä kunnianhimoiset kuin sopimusten solmimisaikaan? Entä mikä on humanitaarisen oikeuden tulevaisuus? 

Tervetuloa keskustelemaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden historiasta ja tulevaisuudesta maanantaina 11.12.2023 klo 16.00-17.30 Tieteiden talon suureen saliin (sali 104) Helsingissä. Keskustelemassa ovat akateemikko Martti Koskenniemi, Suomen Punaisen Ristin entinen kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja suurlähettiläs Marja Lehto. Tilaisuuden moderoi Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja

Tilaisuus koostuu alustuksista ja keskustelusta. Tilaisuutta ei striimata tai tallenneta eikä tilaisuuteen ole ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman järjestävät Historian Ystäväin Liitto ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry.

Ohjelma:

Alustus: Martti Koskenniemi

Kommenttipuheenvuorot: Kalle Löövi & Marja Lehto

Yleisökeskustelu

Puhujat:

Martti Koskenniemi (s. 1953) on akateemikko ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Helsingin yliopistossa. Hän aloitti uransa diplomaattina ja on sittemmin toiminut muun muassa YK:n Kansainvälisen oikeuden toimikunnan (International Law Commission) jäsenenä sekä Aasian kehityspankin hallinnollisen tuomioistuimen tuomarina. Hän on British Academy’n fellow ja jäsen American Academy of Arts and Sciences’ssa. Hän on toiminut vierailevana professorina lukuisissa yliopistoissa ympäri maailman, pisimpään New York Universityssa vuodesta 1997 löähtien. Hänen pääteoksiaan ovat From Apology to Utopia; The Structure of International Legal Argument (1989/2005), The Gentle Civilizer of Nations: The Rise and Fall of International Law 1870-1960 (2001) and To the Uttermost Parts of the Earth: Legal Imagination and International Power (2021).

Kalle Löövi jäi eläkkeelle Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan tehtävistä 2020. Hän toimi vuosikymmenten ajan SPR:n kotimaan valmiuden ja kansainvälisen avustustoiminnan sekä kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen operatiivisen avustustoiminnan johtotehtävissä. Eläkepäivät sujuvat SPR:n vapaaehtoistehtävien parissa.

OTT, VTM Marja Lehto on suurlähettiläs (yleiset kansainvälisoikeudelliset asiat) ulkoministeriössä. Hän on myös kansainvälisen oikeuden dosentti Helsingin yliopistossa. Marja Lehto on Humanitaarisen oikeuden kansainvälisen instituutin (International Institute for Humanitarian Law) neuvoston jäsen ja varapresidentti. Marja Lehto toimi 2017–22 YK:n Kansainvälisen oikeuden toimikunnan jäsenenä ja erityisraportoijana aiheesta ympäristönsuojelu aseellisissa konflikteissa. Kuva: R.Nyblin

Saapumisohjeet:

Tieteiden talon osoite on Kirkkokatu 6, Helsinki. Tieteiden talo sijaitsee noin kilometrin kävelymatkan päässä Helsingin rautatieasemalta ja raitiovaunureitin 4 ja 7 varrella. Ritarihuoneen pysäkiltä, johon linja 4 pysähtyy, on noin 300 metrin matka talolle. Hallituskadun pysäkiltä, johon linja 7 pysähtyy, on noin 250 metrin matka talolle. Metron lähin pysäkki on Helsingin yliopisto, josta on 800 metrin matka talolle.

Lisätiedot:

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
Puh. 0406608979

Pihla Pekonen
Sihteeri ja toiminnanjohtaja
Historian Ystäväin Liitto
toimisto@historianyst.fi
Puh. 0400540928

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: