Jaa artikkeli

Julkistamistilaisuus: uutta tietoa Suomi-Namibia-suhteen historiasta

Kuvat: Suomen Lähetysseuran kuvakokoelma, Museovirasto. Vasemmassa ylänurkassa olevan kuvan kuvaaja Hannu Haahti.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut Suomen ja Namibian historialliseen suhteeseen liittyvän teoksen Colonial Aspects of Finnish-Namibian Relations, 18701990: Cultural Change, Endurance and Resistance. Leila Koivusen ja Raita Merivirran toimittama vertaisarvioitu kokoomateos käsittelee maiden välisen historiallisen suhteen koloniaalisia piirteitä. Teoksen kirjoittajat ovat Suomesta, Namibiasta ja Etelä-Afrikasta. Teoksen massiivisena liitteenä on julkaistu Joel Kuortin laatima Suomi-Namibia-suhteeseen liittyviä tekstejä kokoava bibliografia Oshigwana Hashi Lesha A Bibliography of 150 Years of Writing on Namibia. Bibliografia sisältää noin 2000 nimikettä. Kokoomateos ja sen liite ovat vapaasti luettavissa elektronisessa muodossa (ks. alla olevat linkit). Painettua kirjaa voi myös ostaa SKS:n verkkokaupasta.

Colonial Aspects of Finnish-Namibian Relations, 18701990: Cultural Change, Endurance and Resistance 
Eds. Leila Koivunen & Raita Merivirta (SKS, Studia Fennica Historica 28)

Joel Kuortti: Oshigwana Hashi Lesha. A Bibliography of 150 Years of Writing on Namibia (SKS)

Toimittajat ja kirjoittajat esittelevät kokoomateosta ja bibliografiaa julkistamistilaisuudessa torstaina 22.8.2024 klo 16.00–18.00. Tilaisuus pidetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa Helsingissä (Hallituskatu 1, 2. kerros). 

Tapahtuma on avoinna kaikille aiheesta kiinnostuneille eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyden välityksellä. Linkin saa rekisteröidyttyään ensin osallistujaksi Zoomissa

Ohjelma:

Tilaisuuden pj. Heta Hedman/HWB 

16.00 Tervetuliaissanat (Kirsi Keravuori/SKS, Erkki Tuomioja/HWB) 

16.10 Kohti kollektiivista historiankirjoittamista (Leila Koivunen ja Raita Merivirta) 

16.30 Kirjan sisällön esittelyä (Essi Huuhka, Christian A. Williams, Martti Eirola, Napandulwe Shiweda, Lovisa Tegelela Nampala, Johanna Skurnik) 

17.20 Bibliografian esittely (Joel Kuortti) 

17.30 Kysymyksiä ja keskustelua 

Julkistamistilaisuuden jatkona Namibian suurlähetystö Helsingissä ja Suomi-Namibia-Seura järjestävät samassa tilassa Namibian Sankarien päivän tilaisuuden klo 18.0020.00. 

Julkistamistilaisuus on pääosin suomenkielinen. Namibiassa ja Etelä-Afrikassa työskentelevät tutkijat esittelevät omia tutkimuksiaan englanniksi etäyhteyden välityksellä.

Tiistaina 27.8. 2024 klo 14.0015.00 järjestetään pelkästään englanninkielinen esittelytilaisuus Zoomin välityksellä.

Puhujat:

Prof. Leila Koivunen (Turun yliopisto) on tutkinut Afrikkaa koskevien mielikuvien ja käsitysten historiaa Euroopassa 1800-1900-luvuilla keskittyen erityisesti visuaaliseen ja esinekulttuuriin. Viime aikoina hän on tutkinut myös suomalaisten suhdetta kolonialismiin. 

Dos. Raita Merivirta toimii elokuussa alkavan Suomi-Namibia-projektin tutkijana Turun yliopistossa. Hän on tutkinut kolonialistista diskurssia suomalaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa vuosina 1890–1970 sekä laajemminkin suomalaisten suhdetta kolonialismiin. 

Dos. Martti Eirola on perehtynyt Namibian historiaan ja kulttuuriin sekä kokemusperäisesti että tutkijana ja osallistunut museoalan yhteistyöhön. 

FM Essi Huuhka viimeistelee väitöskirjaansa Turun yliopiston Euroopan ja maailman historian oppiaineessa. Hänen väitöskirjansa käsittelee Suomen lähetysseuran humanitaarista toimintaa Lounais-Afrikassa 1800-1900-lukujen taitteessa. 

Joel Kuortti on englannin kielen professori Turun yliopistossa. Hänen tutkimusalaansa on jälkikoloniaalinen kirjallisuus, erityisesti intialainen englanninkielinen kirjallisuus. 

Dr. Lovisa Tegelela Nampala is a specialist in Namibian history and especially interested in histories of contract labour, liberation struggle, African heritage and material culture as well as African history of technology and culture. 

Dr. Napandulwe Shiweda is a senior lecturer at the University of Namibia. Her areas of research are in public and visual history, visual/material culture and colonial photography. Her recent research has focused on heritage and museum studies. 

Dos. Johanna Skurnik toimii akatemiatutkijana Turun yliopistossa. Hän on tutkimuksessaan erikoistunut tiedon- ja tieteenhistoriaan erityisesti kartografian, maantieteellisen ajattelun ja kolonialismin historian konteksteissa. 

Associate professor Christian A. Williams (the University of the Free State) has examined Southern Africa’s liberation struggles in exile and their legacy. He has published widely on SWAPO’s exile camps and is now completing a book on the interplay between anti-colonial nationalism and Christian faith through the life of a Namibian exile/refugee. 

Tilaisuuden järjestäjät: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmä, Turun yliopisto, Suomi-Namibia-seura 

Lisätiedot:

Leila Koivunen
leila.koivunen@utu.fi

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: