Jaa artikkeli

Julkaisutilaisuus: Kuka koputtaa ovellesi? – Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa

Agnessa Haikaran kirja Kuka koputtaa ovellesi? – Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa julkaistaan nyt Suomessa. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry ja Minerva Kustannus järjestävät merkkiteoksen julkaisutilaisuuden Oodissa 16.8.2023. Agnessa Haikara keskustelee teoksen teemoista yhdessä valtiotieteiden tohtorin ja Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtajan Erkki Tuomiojan sekä norjalaisen toimittajan ja kirjailijan Morten Jentoftin kanssa.

Venäjän kieltämä kirja julkaistaan nyt Suomessa

Haikaran teos nostaa esiin unohtuneen ja traagisen historian osan, jonka Venäjän valtapoliittiset voimat halusivat pitää piilossa. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti estää alkuperäisteoksen painamisen ja takavarikoi kaikki kappaleet Venäjällä sijaitsevasta kirjapainosta. Tästä syystä kirjailija myös joutui poistumaan maasta.

Agnessa Haikaran dokumenttiteos tarjoaa tarkan kuvauksen suomalaisten siirtolaisten tragediasta 1930-luvulta aina vuoteen 1945 saakka. Kuolansuomalaiset joutuivat Venäjän vallanpitäjien ankaran vainon kohteeksi, ja heitä karkotettiin kodeistaan, lähetettiin leireille ja teloitettiin armottomasti.

Agnessa Haikara on omistautunut keräämään valtavan määrän aineistoa 210 kuolansuomalaisesta, joiden joukossa on myös kirjailijan omia sukulaisia. Mukana on henkilötietojen lisäksi pidätys- ja teloituspäivät ja tieto mahdollisesta rehabilitoinnista. Kirjan sivuilta löytyvät myös vainojen perustana käytetyt lakipykälät. Moni suomalainen saa nyt ensi kertaa tarkan tiedon sukulaistensa kohtalosta.

Kirjan sivuilta löytyvät niin Agnessan isoäidin kertomat tarinat kuin aikalaisten muistelmatkin, ja sen lisäksi kirjailija on hyödyntänyt laajaa dokumenttiaineistoa eri arkistoista Suomesta, Norjasta ja Venäjältä.

Julkaisutilaisuus

Teoksen julkaisutilaisuus pidetään Helsingin keskustakirjasto Oodin Maijansalissa keskiviikkona 16.8.2023 klo 12-14. Tilaisuudessa on mahdollista ostaa julkaisua.

Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla kirjailijan omakohtaisia tarinoita ja tutustua kirjan sisältöön. Tervetuloa mukaan juhlistamaan kirjan julkaisua ja liittymään keskusteluun tärkeistä historiallisista tapahtumista!

Puhujat

Agnessa Haikara

Juristi ja sosiologi Agnessa Haikara on kolmannen polven murmanskilainen ja kuolansuomalaisten jälkeläinen. Haikaran Kuka koputtaa ovellesi? – Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa – teoksen venäjänkielinen käsikirjoitus Tuntematon pohjoinen historia voitti Toivoa arktiselle kirjallisuudelle -kirjoituskilpailun Murmanskissa vuonna 2020. Myöhemmin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kuitenkin takavarikoi teoksen. Murmanskin alueen syyttäjänvirasto pitää kirjaa ääriaineistona. Nykyään Haikara asuu Suomessa ja tekee väitöskirjaa Lapin yliopistossa.

Morten Jentoft

Morten Jentoft on norjalainen toimittaja, joka on työskennellyt kirjeenvaihtajana sekä Suomessa että Venäjällä useita vuosia. Hän on kirjoittanut seitsemän kirjaa Norjan ja Pohjoismaiden sekä Venäjän ja entisen Neuvostoliiton välisistä suhteista. Yksi hänen kirjoistaan, De som dro østover, kertoo norjalaisista siirtolaisista, jotka asettuivat Kuolan niemimaalle ennen vuoden 1917 vallankumousta.

Erkki Tuomioja

Poliittisen historian dosentti, entinen kansanedustaja ja Suomen historian pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja on toiminut Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtajana yhdistyksen perustamisesta vuodesta 2015 lähtien. Tuomioja on kirjoittanut yli 20 historiaa ja yhteiskunnallisia ajankohtaisteemoja käsittelevää kirjaa.

Lisätiedot

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
puh. 040 660 8979

Jorma Mahlanen
Myynti- ja markkinointipäällikkö
Minerva Kustannus
Puhelin 044-5678 072
E-mail: jorma.mahlanen@minervakustannus.fi

Merja Varon
Markkinointiassistentti
Minerva Kustannus
Puhelin 050 547 4747
E-Mail: merja.varon@minervakustannus.fi

Kuva: Minerva Kustannus

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: