Jaa artikkeli

Helena Ranta Forum SuomiAreenassa 2023: Miten Ukrainaan saadaan kestävä rauha?

Ukrainan sodan päättyminen on kohtalonkysymys Euroopan vakaudelle, maailmantaloudelle ja ruokaturvalle, mutta mitä kestävän rauhan syntyminen edellyttää? Helena Ranta Forumin paneelikeskustelussa 30.6.2023 korkean tason asiantuntijat pohtivat muun muassa rauhansopimuksen ja Ukrainan jälleenrakennuksen edellytyksiä sekä sotarikosten selvittämisen tärkeyttä yhteiskuntien toipumisessa. Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys on yksi professori, oikeushammaslääkäri Helena Rannan elämäntyön kunnioittamiseksi perustetun Helena Ranta Forumin järjestäjistä.

Ukrainan rauhan mahdollisuudet puhuttavat SuomiAreenassa

Helena Ranta Forum tuo kesäkuun lopussa Poriin keskustelun siitä, mitä kestävän rauhan saaminen Ukrainaan edellyttää. Professori Helena Ranta arvioi, että rauhan syntyminen on pitkä ja tuskallinen mutta mahdollinen prosessi.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on pakottanut Suomen ja koko Euroopan uudenlaiseen todellisuuteen. Uutiset siviiliuhreista, laajoista tuhoista ja raaoista sotarikoksista tulevat lähelle, ja sodan vaikutus tuntuu voimakkaasti taloudessa ja ruokaturvassa.

Rauhanrakennukseen, ihmisoikeuksiin ja humanitaariseen työhön keskittyvä Helena Ranta Forum tuo kesäkuun lopussa SuomiAreenaan Poriin keskustelun siitä, mitä kestävän rauhan saaminen Ukrainaan edellyttää.

”On tärkeää, että valmistaudumme sodan loppumiseen ja rauhansopimukseen, joka turvaa Ukrainan itsenäisyyden ja alueelliset rajat. Henkinen ja fyysinen jälleenrakentaminen tulee olemaan pitkä ja tuskallinen prosessi. Siinä Ukraina tarvitsee tukeamme. Elävä keskustelu Porissa on hieno mahdollisuus tuoda esiin rauhan rakentamisen vaikeudet ja mahdollisuudet”, sanoo professori Helena Ranta, joka on selvittänyt sotarikoksia ja konflikteissa tehtyjä ihmisoikeusloukkauksia ympäri maailmaa.

Rannan kanssa aiheesta keskustelevat kansanedustaja, ulkopolitiikan konkari Pekka Haavisto, sotarikoksia Ukrainassa selvittävä sotarikostutkinnan johtaja Matti Raatikainen ja Monika-Naisten liiton puheenjohtaja, ukrainalaisdiasporaan kuuluva Olga Silfver. Keskustelun moderoi Helena Ranta Forumin puheenjohtaja ja Plan International Suomen viestintäjohtaja Anna Könönen.

Lue Helena Ranta Forumin sivuilta mitä Helena Ranta ajattelee Ukrainan rauhan näkymistä ja Venäjän sotarikosten selvittämisestä!

Helena Ranta Forumin keskustelu Porin kaupungintalon pihalla pe 30.6. klo 15–15.45 sekä striimattuna MTV Katsomossa.

Tutustu SuomiAreenan ohjelmaan!

Helena Ranta Forum: Totuus, ihmisoikeudet ja kärsimyksen vähentäminen

Helena Ranta Forum keskittyy humanitaariseen työhön, konfliktien ratkaisemiseen sekä ihmisoikeuksiin.

Teemoja avataan kokemuksen, tutkimuksen ja taiteen keinoin. Forum kokoaa yhteen päättäjät ja kansalaiset sekä tutkijat ja käytännön toimijat etsimään yhdessä keinoja totuuden esille saamiseksi, kärsimyksen vähentämiseksi ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Forum on avoin kansallisille ja kansainvälisille keskusteluille, aloitteille ja kohtaamisille.

Ensimmäinen Helena Ranta Forum järjestettiin 31.8.2020 Helsingin Hanasaaressa. Forumin aiheena oli Taakkasiirtymä ja anteeksianto.

Toista kertaa Helena Ranta Forum pidettiin 30.8.2021 verkkolähetyksena. Aiheena tällä kertaa oli Muistaminen ja unohtaminen.

Helena Ranta Forumia ovat olleet järjestämässä Suomen Akateemisten Naisten LiittoUlkoministeriöHelsingin yliopistoSuomen UN WomenSuomen 1325-verkostoKirkon ulkomaanapuIhmisoikeusliittoPlan International SuomiSuomen YK-liittoWISE ryHistorioitsijat ilman rajoja SuomessaHanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus sekä Naisjärjestöjen keskusliitto.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: