Järjestimme 8. tammikuuta keskustelutilaisuuden totuuskomissioista, jossa käytiin läpi kokemuksia eri puolilla maailmaa järjestetyistä totuuskomissioista. Seminaarin voi katsoa kokonaisuudessaan nyt myös YouTube-kanavamme kautta!
Maailmalla on järjestetty kymmeniä kansallisia totuuskomissioita, joiden tarkoituksena on ollut tutkia ja paljastaa valtioiden menneet rikkomukset ja vääryydet. Totuuskomissioiden työn päämääränä on ollut menneisyydestä kumpuavien konfliktien ratkaiseminen. 19.10.2017 Suomen hallitus ilmoitti käynnistävänsä saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin.
Miten aikaisemmat totuuskomissiot ovat työskennelleet ja miten ne ovat saavuttaneet päämääränsä? Mitä voimme oppia näiden aikaisempien kokemuksien perusteella ja mihin Suomen tulevan totuuskomission kannattaa varautua? Entä millaisia tavoitteita ja toiveita totuuskomission työskentelylle voidaan yleensä asettaa?
Näitä kysymyksiä pohtimaan kutsuimme totuuskomission työskentelyä tutkineita asiantuntijoita. Kuulimme alustukset niin Etelä-Afrikan, Bosnian kuin Kanadankin totuuskomissioista sekä anteeksipyyntöjen politiikasta. Tervehdyksen seminaariin toivat myös Saamelaiskäräjien ja oikeusministeriön edustajat.
KOKEMUKSIA TOTUUSKOMISSIOISTA
Maanantai 8.1.2018, Helsingin yliopisto
Ohjelma:
Sirkka Ahonen: Konfliktin jälkeen: miksi sovittelu ei aina onnistu?
Teivo Teivainen: Syyllisyys, hyvitys ja sovitus totuuskomissioiden teemana
Tiina Sanila-Aikio (Saamelaiskäräjät) ja Johanna Suurpää (oikeusministeriö)
Reetta Humalajoki: Totuus ja sovinto Pohjois-Amerikassa: Kanadan komissio ja Yhdysvaltojen äänetön anteeksipyyntö
Jan Löfström: Anteeksipyyntöjen politiikka
Tutkijoiden paneelikeskustelu (Moderaattori: Reetta Toivanen)
Tapahtumasta käytyä keskustelua voi seurata Twitterin kautta tunnisteilla #HWBevent ja #totuuskomissio.
KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!