Jaa artikkeli

Kokemuksia totuuskomissioista

 

Järjestimme 8. tammikuuta keskustelutilaisuuden totuuskomissioista, jossa käytiin läpi kokemuksia eri puolilla maailmaa järjestetyistä totuuskomissioista. Seminaarin voi katsoa kokonaisuudessaan nyt myös YouTube-kanavamme kautta!

Maailmalla on järjestetty kymmeniä kansallisia totuuskomissioita, joiden tarkoituksena on ollut tutkia ja paljastaa valtioiden menneet rikkomukset ja vääryydet. Totuuskomissioiden työn päämääränä on ollut menneisyydestä kumpuavien konfliktien ratkaiseminen. 19.10.2017 Suomen hallitus ilmoitti käynnistävänsä saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin.

Miten aikaisemmat totuuskomissiot ovat työskennelleet ja miten ne ovat saavuttaneet päämääränsä? Mitä voimme oppia näiden aikaisempien kokemuksien perusteella ja mihin Suomen tulevan totuuskomission kannattaa varautua? Entä millaisia tavoitteita ja toiveita totuuskomission työskentelylle voidaan yleensä asettaa?

Näitä kysymyksiä pohtimaan kutsuimme totuuskomission työskentelyä tutkineita asiantuntijoita. Kuulimme alustukset niin Etelä-Afrikan, Bosnian kuin Kanadankin totuuskomissioista sekä anteeksipyyntöjen politiikasta. Tervehdyksen seminaariin toivat myös Saamelaiskäräjien ja oikeusministeriön edustajat.

 

KOKEMUKSIA TOTUUSKOMISSIOISTA

Maanantai 8.1.2018, Helsingin yliopisto

 

Ohjelma:

Sirkka Ahonen: Konfliktin jälkeen: miksi sovittelu ei aina onnistu?

Teivo Teivainen: Syyllisyys, hyvitys ja sovitus totuuskomissioiden teemana

Tiina Sanila-Aikio (Saamelaiskäräjät) ja Johanna Suurpää (oikeusministeriö)

Reetta HumalajokiTotuus ja sovinto Pohjois-Amerikassa: Kanadan komissio ja Yhdysvaltojen äänetön anteeksipyyntö

Jan Löfström: Anteeksipyyntöjen politiikka

Tutkijoiden paneelikeskustelu (Moderaattori: Reetta Toivanen)

Tapahtumasta käytyä keskustelua voi seurata Twitterin kautta tunnisteilla #HWBevent ja #totuuskomissio.

 

KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!

 

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: