Rinna Kullaa

Historian avulla ihminen oppii ymmärtämään paitsi omaa, myös muiden menneisyyttä. Tämä on alati tärkeämpää nykymaailmassa ja työelämässä.

Akatemiatutkija ja globaalihistorioitsija Rinna Kullaa toimii Wienin yliopistossa vierailevana professorina. Globaalihistoriaa Rinna opettaa ja tutkii nykyhistorian kautta keskittyen Euroopan, Venäjän ja Afrikan väliseen historiaan ja vuorovaikutukseen. Rinnan on kiinnostunut tutkimuksessaan etenkin kansainvälisistä suhteista, diplomatiasta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiasta. Rinna johtaa Välimeren historiaa käsittelevää RUSMED-projektia, jossa tutkitaan toisen maailmansodan jälkeen alueella itsenäistyneiden valtioiden historiaa niiden itsenäistymisestä tähän päivään saakka kansainvälisten suhteiden kautta. Euroopan Unionin ulkoasiansuhteiden historia on myös Rinnalle tärkeä mielenkiinnon kohde.

”Historia on holistinen tieteenala, joka kertoo meille ihmisyydestä ja maapallosta jotain arvokasta ja oleellista. Historian tuntemus on osa yleissivistystä, mutta se myös tarjoaa monia konkreettisia työkaluja niin työelämää kuin elämääkin varten”, Rinna tiivistää.

Rinna on tiennyt 15-vuotiaasta asti haluavansa historioitsijaksi. Vaikka opinnot kansainvälisissä huippuyliopistoissa alkoivatkin politiikan tutkimuksella ja Venäjän aluetutkimuksella, oli Rinnalle selvää väitöskirjaa tehdessään, että uran hän haluaisi historian tieteenalan parista: ”Historian avulla ihminen oppii ymmärtämään paitsi omaa, myös muiden menneisyyttä. Tämä on alati tärkeämpää nykymaailmassa ja työelämässä”, Rinna sanoo.

Yhdistyksen toiminnan ydinalueeksi Rinna nimeää juuri konkreettisten työkalujen kehittämisen ja levittämisen yhteiskunnallisten toimijoiden ja vaikuttajien käyttöön. Rinna on itse todistanut tällaisen toiminnan tarvetta niin YK:ssa kuin suomalaisten diplomaattisen kanssa työskennellessään. ”Halu historian valjastamiseen hyödyksi on olemassa ja yhdistyksen voimin tämä voidaan toteuttaa ja tarjota järjestelmällisemmin. Tällöin myös sen vaikutukset voivat olla konkreettisempia”, Rinna sanoo.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kansainvälisyys eivät kuitenkaan poista, Rinnan mukaan, tarvetta ja mahdollisuutta toteuttaa suppeampia ja ihmislähtöisempiä projekteja esimerkiksi Suomen sisällä: ”Järjestöllemme ei ole mielekästä valita kansallisen ja kansainvälisen toiminnan väliltä, sillä jako on yhtä keinotekoinen kuin kansallisen ja globaalihistorian asettaminen vastakkain.  Molemmat liittyvät orgaanisesti toisiinsa, joten molempien tuntemus ja osaaminen on tärkeää ”, Rinna kertoo ajattelevansa.

Rinna on ollut mukana yhdistyksemme toiminnassa sen perustamiskokouksesta lähtien, jonka hän myös nimeää yhdeksi parhaista kokemuksistaan yhdistyksen piirissä: ”Aloite poiki mielenkiintoa niin pitkän uran Suomessa tehneissä tutkijoissa ja vaikuttajissa kuin nuoremman sukupolven edustajissakin. Tällaisessa porukassa syntyi tunne, että omassa joukossa päästiin luomaan jotain merkittävää koko yhteiskunnan hyödyksi”, Rinna muistelee.

Rinna on ollut yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2015 lähtien ja toimii yhdistyksen varapuheenjohtajana.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: