Jaa artikkeli

Vaikean historian kyselyiden raportit julkaistu!

Historia-alan ammattilaiset kokevat vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelyn työssään kuormittavana ja kaipaavat enemmän tukea työhönsä. Asia ilmenee Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen ja Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL:n kyselyistä historia-alan ammattilaisille.

Vaikeiden historiallisten aiheiden käsittely aiheuttaa kuormitusta museoammattilaisten ja historiantutkijoiden työssä. Kuormittavat aiheet ovat osin samoja, mutta myös eroja löytyy. Historiantutkijoilla kuormitus johtuu erityisesti julkisen keskustelun luonteesta, kun taas museoalan erityispiirteinä korostuu rakennussuojelun, museokokoelmien ja yleisötyön parissa työskentelyn kuormittavuus vaikeita aiheita käsiteltäessä.

Vastauksissa vaikeiksi aiheiksi mainitaan erityisesti sisällissota ja muut sodat, erilaisten vähemmistöjen historiat ja kulttuuriperinnön omistajuuteen liittyvät kysymykset, rasismi ja kolonialismi sekä poliittiset ääriliikkeet. Historiantutkijat nostivat myös metsähistorian sekä historiatiedon itsensä käytön yhdeksi vaikeaksi historiantutkimuksen osa-alueeksi. Museoammattilaisten vastauksissa nousivat esiin lisäksi rakennusperinnön ja -suojelun kysymykset sekä museokokoelmien hallintaan ja museoiden vallankäyttöön liittyvät kysymykset.

Historiantutkijoiden kyselyssä nousee esiin erityisesti julkisen keskustelun luonteesta johtuva kuormitus, joka on ilmennyt jopa häiriköintinä. Julkisen keskustelun polarisoituminen ja raadollisuus on vaikuttanut jopa tutkimusaiheen käsittelyn rajaamiseen tai haluttomuuteen esiintyä aiheen asiantuntijana julkisesti. Toisaalta osa kokee, että heidän ääntään kaivataan keskusteluissa ja joidenkin kohdalla julkisen keskustelun luonne on nimenomaan kasvattanut halukkuutta osallistua keskusteluihin vaikeista aiheista.
 
Yksi haaste vaikean historian käsittelylle on alan tutkimuksen ja museoalan rahoituksen vähyys. Museoammattilaiset kertoivat, että museoilla on liian vähäiset resurssit vaikeiden aiheiden käsittelyyn syvällisesti. Tämä johtaa pahimmillaan työntekijöiden kuormittumiseen, heikentyneeseen työturvallisuuteen tai vaikeasta historiasta vaikenemiseen.
 
Kaiken kaikkiaan noin puolet vastaajista koki, että he kaipaavat tukea työhönsä niin työnantajiltaan kuin laajemmin alan toimijoilta; tueksi esitettiin niin keskusteluavun tarjoamista kuin ammattilaisille osoitettua julkista tukea. Historia-alaa ei kenties vielä tutkimusyhteisöjen puolesta kuin laajemmin yhteiskunnallisestikaan tunnisteta niin arkaluonteiseksi tutkimusalaksi kuin ammattilaiset itse kokevat, todetaan historiantutkijoiden raportin johtopäätöksissä. Vastausten perusteella voidaan todeta, että lisätutkimusta aiheesta tarvitaan. 

Kyselyistä:

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittivät kyselyiden avulla historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa.  

Museoammattilaisille ja historiantutkijoille oli omat kyselynsä. Kyselyissä tiedusteltiin mitkä aiheet ammattilaiset kokevat työssä vaikeiksi tai sensitiivisiksi ja millaisia vaikutuksia tällä on työhön ja ammattilaisiin itseensä sekä millaisia mahdollisia tuen tarpeita vastaajilla on. 

Kyselyiden vastauksia kerättiin Internetissä Webropol-alustalla 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana. Kyselyihin vastasi yhteensä 46 historiantutkijaa ja 79 museoammattilaista.

Tutustu historiantutkijoiden kyselyn raporttiin:

Tutustu museoammattilaisten kyselyn raporttiin:

Tervetuloa julkistustilaisuuteen 19.3. klo 14-16!

Tule kuulemaan kyselyiden tuloksista keskiviikkona 19.3.2025 klo 14:00-16:00 Turun yliopiston Arcanum-rakennuksen luentosali Aavaan (Arc152, Arcanuminkuja 1)! 

Tilaisuus striimataan, mutta sitä ei tallenneta.

Lisätietoja:

Heta Hedman (historiantutkijoiden kysely)
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
Puh. 0406608979

Tuulia-Tuulia Tummavuori (museoammattilaisten kysely)
Järjestökoordinaattori
Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry
tuulia-tuulia.tummavuori@malry.fi
Puh. 040 554 7983

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: