Jaa artikkeli

Näkymättömiä rajoja etsimässä — Osallistumiskutsu maksuttomaan kesäkouluun ”In Between?” Tallinnassa ja Helsingissä sekä Puolan Masuriassa syyskuussa 2024

The European Remembrance and Solidarity Network (ENRS) järjestää In Between? -kesäkoulun Viron ja Suomen välisen merirajan seuduilla sekä Masurian alueella Puolassa syyskuussa 2024. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry toimii paikallisena kumppanina Helsingissä ja Tallinnassa järjestettävässä kesäkoulussa. Kesäkoulu on tarkoitettu opiskelijoille, ja haku on avoinna 5.5.2024 asti.

Osallistumiskutsu:

Nykyisen Euroopan raja-alueet ovat alueita, joilla on erityinen muistamisen kulttuuri, jota ovat muokanneet sodankäynti, geopoliittiset muutokset ja 1900-luvun aikana tapahtuneet siirtolaisuusliikehdinnät. Juuri tällaisilla alueilla European Remembrance and Solidarity Network (ENRS) järjestää kesäkoulun ”In Between?”. Kesäkouluun osallistumaan kutsutaan humanististen ja taidealojen opiskelijoita kaikkialta Euroopasta. Tänä vuonna ”In Between?” -kesäkoulun osallistujat kokoontuvat Varsovassa ja tekevät opintomatkoja Tallinnaan ja Helsinkiin (Viro/Suomi) tai Masuriaan (Puola), jossa he haastattelevat paikallisyhteisöjen jäseniä ja toteuttavat podcasteja.

Projekti järjestetään yhdeksättä kertaa 2.-13.9.2024, ja se alkaa kolmipäiväisellä työpajalla Varsovassa. Ohjelmaan kuuluu työpajoja
muistitiedosta, äänitallenteista ja äänidokumenttien luomisesta. Sen jälkeen osallistujat jaetaan kahteen ryhmään, ja he lähtevät
opintomatkoille valituille alueille. Viikon mittaisen oleskelun aikana ryhmät tutustuvat matkan kohteena olevien alueiden historiaan ja
erityispiirteisiin osallistumalla retkille, tapaamalla paikallisia asiantuntijoita ja haastattelemalla sikäläisiä asukkaita. Masuriassa osallistujat tutkivat yli kahdeksankymmenen vuoden takaisen puolalais-saksalaisen naapuruuden muistoa. Ryhmä tarkastelee, miten alueen asukkaiden identiteetti muodostui ennen vuotta 1945, jolloin Masuria oli osa Saksaa, ja vuoden 1945 jälkeen, kun se oli siirtynyt Puolan haltuun. Toinen ryhmä vierailee Tallinnassa ja Helsingissä tutkimassa Viron ja Suomen välisen merirajan ilmiötä ajalta, jolloin rautaesirippu ensin jakoi Itämeren ja rajoitti suoraa vuorovaikutusta pääkaupunkien välillä, sitten kaupunkien väliset lauttayhteydet palautettiin vuonna 1965 ja nykyinen taloudellinen vaihdanta ja muuttoliike alkoi vuonna 1991.

Opiskelijat esittelevät tutkimuksensa tulokset lyhyen taidepodcastin muodossa, joka on saatavilla Spotify- ja Simplecast -suoratoistoalustoilla
projektin päätyttyä. Vuoden 2022 projektin tallenteet ovat saatavilla ENRS:n verkkosivuilla: enrs.eu/edition/inbetween2022. Ohjelmaan voivat osallistua humanististen ja taidealojen, kuten antropologian, journalismin ja mediatutkimuksen, historian, kulttuurintutkimuksen, sosiologian, äänitekniikan jne. opiskelijat. Hakijoita pyydetään täyttämään hakulomake osoitteessa enrs.eu/edition/inbetween2024. Hyvä englannin kielen taito on välttämätön, ja jonkin opintomatkan kohteeksi valitun alueen kielen taito katsotaan eduksi. Työpajat, majoitus ja kuljetus opintomatkan kohteisiin ovat maksuttomia; osallistujat voivat myös hakea osittaista matkakustannusten korvausta. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 5.5.2024.

”In Between? Searching for Local Histories in Borderlands of Europe” on koulutusprojekti opiskelijoille ja nuorille tutkijoille, jotka ovat
kiinnostuneita muistitiedosta ja muistitietotutkimuksesta. Vuodesta 2016 lähtien osallistujat ovat vierailleet jo 26 alueella Keski-, Itä- ja Etelä-Euroopassa. Vuonna 2018 ”In Between?” sai erityismaininnan Europa Nostra -palkintoja jaettaessa. Lisätietoa aiempina vuosina järjestetyistä projekteista on saatavissa osoitteesta enrs.eu/inbetween. Täydelliset tiedot tämän vuoden ohjelmasta löytyvät osoitteesta enrs.eu/edition/inbetween2024.

European Remembrance and Solidarity Network (ENRS) on kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on tutkia, dokumentoida ja levittää tietoa Euroopan 1900-luvun historiasta ja sen muistamisen tavoista keskittyen erityisesti diktatuurien, sotien ja sortoa vastustavan liikehdinnän aikaan. Verkoston jäseniä ovat Saksa, Puola, Romania, Slovakia ja Unkari, ja sen neuvoa-antavissa elimissä on edustajia Albaniasta, Itävallasta, Tšekistä, Virosta, Liettuasta, Latviasta ja Georgiasta.

Lisätiedot:

Olethan yhteydessä suoraan ENRS:n edustajiin, jotka puhuvat englantia.

Projektikoordinaattori:
Julia Machnowska
European Remembrance and Solidarity Network (ENRS)
puh: +48 453 697 498
julia.machnowska@enrs.eu

Mediakontakti:
Magdalena Żelazowska
European Remembrance and Solidarity Network (ENRS)
puh: +48 500 395 489
magdalena.zelazowska@enrs.eu

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: