Jaa artikkeli

Historioitsijat ilman rajoja Kettupäivien Rauhan iltamissa!

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja osallistuu yhteiskunnallisen elokuvan festivaali Kettupäivät päättäviin Rauhan iltamiin 25.11.2023. Iltamissa luvassa on muun muassa lyhytelokuvia, debattia ja musiikkia. Tervetuloa mukaan!

Tilaisuuden ajankohta: la 25.11.2023 klo 20.15–23.30.

Ikäraja: K-12.

Osta liput täältä. Lipunmyynti avautuu 15.11. klo 10.

Kettupäivät huipentuvat tänä vuonna Rauhan iltamiin, joissa musiikki, runous, keskustelu, elokuvat ja puhekaraoke kohtaavat rauhan teeman äärellä. Rauhan debatissa mukana mm. Erkki Tuomioja ja Historioitsijat ilman rajoja.

Puhujana: Liisa Vähäkylä, Nordic Animation – Balancing the East and the West -kirjan kirjoittaja.

Illan aikana esiteltävä järjestö: PAND – Taiteilijat rauhan puolesta ry ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa.

Illan musiikkiesityksistä vastaavat Zuge Guerrilla ja queer a capella -ihmisoikeuslauluyhtye The Friends of Dorothy (FroDo).

Iltamissa esiteltävät tahot:

The Friends of Dorothy (FroDo) on queer a capella -ihmisoikeuslauluyhtye. FroDo sjunger högt och skamlöst från samhällets marginaler. FroDon asenne on lyyrinen punk.

Zuge Guerrilla on muusikko ja rauhanaktivisti, joka avaa musiikillaan sielun portteja suoraan edeniin tai taivaisiin. Hän syöksee kuulijan tarvittaessa myös syvimpään helvettiin. Artisti tarjoilee sisäisiä kosmoksia ja maailmoja, jossa eletään pinnoilla ja rajoilla, joita ei ole tai jotka sekoittuvat mystisesti toisiinsa.

PAND – Taiteilijat rauhan puolesta on 1983 perustettu taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden puolueisiin sitoutumaton järjestö aseistariisunnan, rauhan ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Toimintamme on tapahtumia ja kampanjoita rauhanajatusten levittämiseksi, yhteistyötä taiteilija-, rauhan- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa sekä kehitysyhteistyön ja kulttuurivaihdon tukemista ja toteuttamista.

HIstorioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun.

Iltamissa esitettävät elokuvat:

Poilus

Guillaume Auberval, Léa Dozoul, Simon Gomez, Timothé Hek, Hugo Lagrange,

Antoine Laroye, David Lashcari, Ranska, 2016, animaatio, 5 min

Kieli: ei dialogia

Ranskalaisissa juoksuhaudoissa vallitsee hiljaisuus. Jalkaväki odottaa lähtöä taistelutantereelle. Heidän joukossaan on Ferdinand, nuori jänis, joka soittaa huuliharppua. Kuuluu vihellysmerkki, ja hyökkäys alkaa. Ei-kenenkään-maalla hän kohtaa ensimmäistä kertaa vihollisensa, hirvittävän olennon.

Yallah!

Nayla Nassar, Edouard Pitula, Renaud de Saint Albin, Cécile Adant, Anaïs Sassatelli, Candice

Behague, Ranska, 2021, animaatio, 7 min

Kieli: ei dialogia

Beirut, 1982. Kun Nicolas valmistautuu pakenemaan loputtoman sisällissodan repimästä kotikaupungistaan, hän kohtaa Naji-nimisen teini-ikäisen, joka on päättänyt suunnata uimahalliin. Yrittäessään suojella nuorta miestä Nicolas huomaa joutuvansa sodan ympäröivään surrealistiseen kilpajuoksuun, vain uimaan lähtemisen vapauden vuoksi.

Peace and Tranquility

Myro Klochko, Anatoliy Tatarenko, Ukraina, 2022, dokumenttielokuva, 11 min

Kieli: englanti

Synopsis: Venäläiset joukot hyökkäsivät Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Tunnettu lviviläinen näytelmäkirjailija Andriy Bondarenko kirjoitti näytelmän elämästä, joka päättyi kesken sodan takia. Hän keskittyy näytelmässä perheensä elämään. Rauha ja hiljaisuus, jotka kirjailija on tuntenut lapsuudestaan asti, korvautuvat vallankumouksilla, sodilla ja historiallisilla traumoilla. Nyt aikuisena Andriy kohtaa uhan, jota edelliset sukupolvet ovat todistaneet. Nämä ajatukset kiteytyvät yhden näytöksen pituiseen näytelmään, joka syntyi reagointina tämän hetkisiin tapahtumiin. Elokuvasovituksessa tekijät käyttävät valokuvia Bondarenkon elämästä ja kuvittelevat ne ihmiset, jotka ovat kuuluneet siihen sekä Ukrainan kansaan. Lopputulos on taiteellisen ilmaisun, muistojen ja lopulta vastarinnan teko.

Toyland (Spelzeugland)

Jochen Alexander Freydank, Saksa, fiktio, 14 min

Oscar- voittaja vuodelta 2009.

Kieli: saksa

Tekstitys: englanti

Synopsis: Saksa 1942. Suojellakseen poikaansa Marianne Meißner yrittää saada tämän uskomaan, että juutalaiset naapurit ovat lähdössä matkalle ”Lelumaahan”. Eräänä aamuna hänen poikansa on kadonnut, juutalaiset naapurit myös. Toyland on elokuva syyllisyydestä, vastuusta sekä pienistä ja suurista valheista.

The Musician (Nazovande)

Reza Riahi, 2020, Ranska, animaatio, 15 min

Kieli: ei dialogia

Synopsis:  Julman hyökkäyksen aikana nuori muusikko ja erotetaan brutaalisti elämänsä rakkaudestaan. Viisikymmentä vuotta myöhemmin muusikko kutsutaan soittamaan mongolialaiseen linnoitukseen, jossa hänen rakastettunsa on ollut vangittuna.

Jouko

Tuukka Kovasiipi, 2023, dokumenttielokuva, 12 min

Kieli: suomi 

Tekstitys: englanti

Synopsis: Mikä saa menetyksiä, päihteitä ja kodittomuutta kokeneen parturi-kampaaja Jouko Näivän aina uudestaan kadulle leikkaamaan kodittomien ja vähäosaisen hiuksia, vaikka oma elämä voisi hyvinkin olla samalla tolalla?

Grounded

Lucas Durkheim, Ranska, 2016, animaatio, 4.30

Kieli: ilman dialogia

Synopsis: Kokematon, nuori sotilas lähetetään valvontapisteelle keskelle aavikkoa.

Lisätietoja:

Lue lisää Rauhan iltamista

Osta liput! Lipunmyynti avautuu 15.11. klo 10.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: