Jaa artikkeli

Historian poliittinen käyttö

TORSTAI 13.1.2022

17:00 – 19:00

TIEDEKULMA [VERKKOLÄHETYS]

Historia – tulkintana tai rekonstruktiona menneisyydestä – ei koskaan ole vain mennyttä. Historia voi olla nykypäivän poliittisten kiistojen kohde tai polttoaine. Aiemmin neutraalina pidetty tulkinta tai tutkimuskysymys voi yhteiskunnan muuttuessa politisoitua.

Millaista on historiapolitiikka ja historian poliittinen käyttö nykypäivän Suomessa? Entä millaisena se näyttäytyy Venäjällä, Turkissa tai Unkarissa ja Puolassa? Missä kulkee kriittisen historiantutkimuksen ja historian poliittisen käytön raja? Miten tutkijan tulisi asemoida itsensä historian politisoituessa? 

 Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Historian poliittinen käyttö -tilaisuudessa. Tilaisuuden järjestää Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan ja Pseudohistoria ja historiapolitiikka 2000-luvun Suomessa -hankkeen kanssa. 

Tilaisuudessa on mahdollista ostaa Historiallisen Aikakauskirjan teemanumeroa Historian poliittinen käyttö (14 €). Voit tilata Historiallisen Aikakauskirjan tai sen yksittäisiä numeroita myös osoitteesta historiallinenaikakauskirja.fi/tilaukset. 15.12.2021 mennessä vuoden 2022 tilauksen tehneet saavat teemanumeron kaupan päälle.  Historiallisen Aikakauskirjan sivuilla voit tutustua myös numeron teemajohdantoon.

Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) ja sitä voi seurata suorana verkkolähetyksenä. Noudatamme tilaisuudessa voimassa olevia viranomaismääräyksiä. Ajankohtaiset poikkeusjärjestelyt voit tarkastaa Tiedekulman sivuilta

Sivun alalaidassa olevalla lomakkeella voit lähettää puhujille kysymyksiä etukäteen.

Ohjelma

 Juontaja: Reima Välimäki, tutkijatohtori, Turku Institute for Advanced Studies, Turun yliopisto

AVAUSSANAT

Erkki Tuomioja

Puheenjohtaja, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry

HISTORIAN POLIITTINEN KÄYTTÖ: HISTORIALLISEN AIKAKAUSKIRJAN TEEMANUMERON 4/2021 ESITTELY

Reima Välimäki

TURKIN HISTORIAPOLITIIKKA

Toni Alaranta

VTT, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

HISTORIAN POLIITTINEN KÄYTTÖ NYT: PANEELIKESKUSTELU

Puheenjohtaja: Pertti Grönholm,  dosentti, Yleinen historia, Turun yliopisto

Katalin Miklóssy

Itäisen Euroopan tutkimuksen tieteenalavastaava, Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto

Mila Oiva

Tutkijatohtori, CUDAN Open Lab, Tallinnan yliopisto

Jorma Kalela

Poliittisen historian emeritusprofessori

Veli-Pekka Lehtola

Saamelaisen kulttuurin professori, Giellagas-instituutti, Oulun yliopisto

LOPPUSANAT: MEDIAN ROOLI JA HISTORIAN KÄYTTÖ

Janne Virkkunen

Varapuheenjohtaja, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: