Jaa artikkeli

Tuttu ja tuntematon vuosi 1918

Haemme osallistuja lauantaina 8.9.2018 kello 12-17 järjestettävään dialogitilaisuuteen. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Tammikuun 26. päivä vuonna 1918 Helsingin työväentalon torniin syttyi valo. Seuraavana päivänä käynnistyi sisällissota, jonka muistovuotta vietämme tänä vuonna. Vuoden 2018 aikana järjestetään lukemattomia seminaareja, luentoja, paneelikeskusteluja ja näyttelyitä, joissa sisällissodan traumaa käsitellään. Lisäksi vuoden aikana julkaistaan useita teoksia, jotka pyrkivät vastaamaan avoimiin kysymyksiin ja esittämään oman tulkintansa tapahtumista.

Miten sisällissodan jäljet näkyvät yhä suomalaisessa yhteiskunnassa? Vieläkö sisällissotaan liittyy tabuja, joista vaietaan? Onko sisällissota ylipäänsä enää trauma? Entä onko muistaminen ollut riittävän moniäänistä ja ottanut kaikki osapuolet huomioon?

Sisällissotaan liittyvät näkemykset ja muistot voivat olla varsin monenlaisia. Tavoitteenamme on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Olemme kiinnostuneita siitä, miten merkkivuoden julkinen muistaminen on sujunut ja millaisia tunteita se on herättänyt.

Tilaisuus on osa yhdistyksemme tutkimushankkeita. Tavoitteenamme on kehittää keinoja, joilla ristiriitaisista historiaan liittyvistä näkemyksistä ja tabuista voidaan keskustella paremmin. Siksi tilaisuuden kulusta ja keskustelua kerätään aineistoa. Haastattelemme myös kiinnostuneita osallistujia tarkemmin tilaisuuden jälkeen siitä, miten he kokivat osallistumisen.  Tutkimushankkeen kaikki materiaali on luottamuksellista: osallistujien nimiä ei julkisteta, eikä ketään tietoja antanutta voi yhdistää tutkimuksessa esitettyihin tietoihin. Tutkimusprojektia johtaa VTT Suvi Kansikas Helsingin yliopistosta. Lisätietoja tutkimuksesta.

Lisätietoa: hwb.fi/tuntematon1918

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: