Jaa artikkeli

1918 – Mitä olet aina halunnut kysyä?

 

Tiedätkö jo kaiken vuoden 1918 tapahtumista? Perustuuko yleinen käsitys yksinkertaistuksiin vai onko sisällissodan tarina luultua monisyisempi?

Sisällissota, kansalaissota, veljessota, vapaussota, luokkasota, kapina, punakapina – miten tammikuun 27. päivänä 1918 alkanutta konfliktia tulisi nimittää ja mitä merkityksiä eri nimitysten takana piilee? Mitä keväällä tapahtui, ketkä sotivat ja mitä varten?

Entä miten sodan jäljet näkyvät edelleen yhteiskunnassamme? Miksi naapurit ymmärtävät tapahtumat erilailla tai miksi tulkinnoista voi olla kiistaa jopa sukulaisten kesken? Miten käsityksemme sisällissodasta on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana ja miten sitä on tulkittu eri vuosikymmenillä?

Asiantuntijat pitävät uuden sisällissodan syttymisen mahdollisuutta Suomessa epätodennäköisenä, mutta millaisia uhkakuvia yhteiskuntamme tällä hetkellä kohtaa? Mitä kuluvan vuosisadan suomalaiset voivat oppia sisällissodasta, sen syttymisestä, jälkiselvittelyistä ja myöhemmästä käsittelystä?

Järjestämme syyskuussa 2018 tilaisuuden, jossa oman maamme historian kipupisteitä käsitellään uudella tavalla. Haluamme antaa puheenvuoron asiantuntijoiden lisäksi kansalaisille ja käydä aitoa keskustelua historiasta ja sen vaikutuksista nykypäivään. Lisätietoa tapahtumasta luvassa toukokuussa!

Oletko ollut tänä vuonna sisällissotaa käsittelevissä tilaisuuksissa, lukenut aiheesta tai kuullut erilaisia tulkintoja vuodesta 1918? Jäikö sinulla joitain kysymyksiä tai asioita mietityttämään? Millaiset kysymykset jäivät askarruttamaan ja mistä haluaisit keskustella asiantuntijoiden kanssa?

Lähetä kysymyksesi meille ja me etsimme sinulle vastauksen. Voit lähettää kysymyksiä suoraan sähköpostitse (info@hwb.fi) tai nimettömänä alla olevan lomakkeen kautta kautta. Kysymyksiä voi esittää myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kysyhistorioitsijalta. Kysymyksiä voi lähettää koko kevään ja kesän ajan. Julkaisemme vastauksia esittämiinne kysymyksiin vuoden 2018 aikana verkkosivuillamme ja hyödynnämme niitä syksyn tilaisuuden suunnittelussa.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: