Jaa artikkeli

Sääntömääräinen syyskokous 16.11.2017

 

Yhdistyksemme sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 16.11.2017 kello 18 Helsingissä. Kokouksessa vahvistetaan yhdistyksen toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle sekä vallitaan hallitus vuodelle 2018. Liity nyt jäseneksi ja tule mukaan muokkaamaan yhdistyksemme toimintaa ensi vuodelle!

Kokousasioiden käsittelyn jälkeen seuraa Historiantutkimuksen etiikka –kirjan esittely sekä johdatus kirjan aiheisiin.

 

HISTORIOITSIJA JA INKVISIITTORI: HARHAOPPISUUDEN TUTKIMUKSEN ETIIKKA

 

FT Reima Välimäki
Turun yliopiston kulttuurihistorian tutkijatohtori, Institutum Romanum Finlandiae -säätiön asiamies

Uskonnollisten vähemmistöjen vainon tutkimus synnyttää eettisiä ongelmia myös silloin, kun kyse on kaukaisesta menneisyydestä. Esitelmä pohtii keskiajan harhaoppisuuden tutkimuksen eettisiä kysymyksiä kolmesta näkökulmasta: tutkimusmetodin valintana, tutkimustulosten esittämisen haasteena ja suhteessa historia-politiikkaan. Inkvisition historia ei ole vain akateeminen tutkimusongelma, vaan se vaikuttaa katolisen kirkon historiakuvaan ja anteeksipyyntöpolitiikkaan.

 

UUTUUSKIRJA HISTORIANTUTKIMUKSEN ETIIKKA KUSTANTAJALTA TARJOUSHINTAAN!

 

Voiko menneisyyden ihmisistä kirjoittaa mitä tahansa, kunhan kuvaus on tosi?

Historiaa on vääristelty ja käytetty propagandan välineenä, mutta myös totuuteen vilpittömästi pyrkivä historiantutkimus voi olla moraalisesti kyseenalaista. Esimerkiksi henkirikoksia tai intiimisuhteita tutkittaessa on otettava huomioon kuolleiden ihmisarvo ja yksityisyyden suoja.

Arkaluontoisten ja kohteelleen nöyryyttävien yksityiskohtien esiin nostaminen voi olla myös tarpeellista, jos se antaa äänen muuten vaiennetuille ihmisille, kuten köyhille, sairaille, rikollisille ja prostituoiduille. Tutkija joutuu pohtimaan, mikä on tirkistelyä ja skandaalinhakuisuutta, mikä taas eettisesti perusteltua menneisyyden moninaisuuden ymmärtämistä.

Satu Lidmanin, Anu Koskivirran ja Jari Eilolan toimittama Historiantutkimuksen etiikka on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja historiantutkimuksen moraalisista ulottuvuuksista. Teos antaa välineitä pohtia ja ratkaista olennaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä, joita kohtaavat niin ammattihistorioitsijat, sukututkijat kuin muutkin historiasta kiinnostuneet. Lue lisää.

Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hankkia uutuuskirja alennettuun jäsenhintaan!

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: