Jaa artikkeli

Itsenäisyyden äärellä – Kriittisiä näkökulmia Suomen itsenäisyyden juhlintaan

 

Järjestämme perjantaina 3.11. yhdessä Sadankomitean kanssa keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan Suomen itsenäisyyttä. Tapahtuma on osa Stadin työväenkirjallisuuspäiviä.

3.11.2017
12:00-14:00
Työväenliikkeen kirjasto (Sörnäisten rantatie 25)

 

Suomi 100 -vuosi on synnyttänyt satoja julkaisuja, kampanjoita ja tempauksia, joissa on muisteltu Suomen historiaa ja hahmoteltu maan nykytilaa ja tulevaisuutta. Vuoden juhlallisuudet huipentuvat joulukuussa itsenäisyyspäivänä. Mutta mitä oikeastaan juhlimme, kun juhlimme Suomen itsenäisyyttä?

Itsenäisyyden 100. vuosipäivän lähestyessä kutsumme pohtimaan kriittisesti itsenäisyyden merkityksiä ja sen juhlimisen muotoja.

Keskustelun aluksi politiikan ja historian tutkija Heino Nyyssönen alustaa Suomen itsenäisyyspäivästä vertailevasta näkökulmasta. Tämän jälkeen käydään paneelikeskustelu, jossa pohditaan muun muassa:

• Kuinka Suomen itsenäistymisprosessi on vaikuttanut itsenäisyyden juhlimiseen?
• Miksi itsenäisyyspäivänä Suomessa muistetaan erityisesti talvi- ja jatkosotaa?
• Millaista on Suomen itsenäisyyspäivän juhliminen verrattuna muihin kansallispäiväperinteisiin?
• Kenen juhla itsenäisyyspäivä on? Saavatko kaikki suomalaiset ja Suomessa asuvat äänensä kuuluviin itsenäisyyskeskustelussa, vai ovatko itsenäisyyspäivän perinteet joitakin ihmisiä poissulkevia?
• Kuinka muuten itsenäisyyttä voisi juhlistaa?

Panelisteina ovat kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim, Päivi Majaniemi Suomen Romaniyhdistyksestä, historian ja politiikan tutkija Heino Nyyssönen sekä Minna Vähäsalo Sadankomiteasta. Keskustelun vetää Aseistakieltäytyjäliitto AKL:n puheenjohtaja Ruka Toivonen.

Tilaisuudessa otetaan valokuvia, joita käytämme verkkosivuillamme, sosiaalisessa mediassa sekä muissa julkaisuissamme. Osallistumalla tilaisuuteen annat luvan edellä mainittujen kuvien ja videoiden käyttöön. Lisätietoja ja viimeisimmät päivitykset löydät Facebook-tapahtumasta.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: