Jaa artikkeli

Concerning Violence: Frantz Fanon & dekolonisaation filosofia

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmän, Tutkijaliiton ja Cinema Orionin yhteiseen elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen maanantaina 18.3.2024! Katsomme Göran Olssonin Concerning Violence -dokumenttielokuvan ja pohdimme Frantz Fanonin filosofiaan liitettyjä merkityksiä historiallisesti ja nykypäivänä.

Concerning Violence (suom. Väkivallan taakka) on Göran Olssonin käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva vuodelta 2014. Elokuva kertoo kertoo ainutlaatuisen arkistomateriaalin avulla afrikkalaisten kolonialismin vastaisten liikkeiden tapahtumista 1960- ja 1970-luvuilla. 

Elokuva perustuu filosofi ja psykiatri Frantz Fanonin esseeseen De la violence (suom. Väkivallasta), joka on peräisin hänen vuonna 1961 ilmestyneestä kirjastaan Les Damnés de la terre (suom. Sorron yöstä). Frantz Fanon (1925–1961) oli Martinique’illa syntynyt ja Ranskassa opiskellut psykiatri, jonka ajattelu on vaikuttanut laajalti niin antikolonialistisiin ja feministisiin liikkeisiin kuin postkoloniaaliseen tutkimukseen. Fanonin teokset käsittelevät erityisesti kolonisaation psykologisia vaikutuksia ja mahdollisuuksia vapautumiseen. Fanon työskenteli Algerian ja Ranskan sodan aikana algerialaisessa sairaalassa ja kuoli syöpään vain 36 vuoden ikäisenä vuonna 1961.

Elokuvan kieliä ovat englanti, ranska, ruotsi ja portugali ja elokuva esitetään englanninkielisillä tekstityksillä. Kertojana toimii yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä Lauryn Hill.

Elokuvan kesto on 1 h 25 min.

Ohjelma:

Elokuvanäytös klo 17.00-18.30: Concerning Violence (2014)
Keskustelutilaisuus klo 18.30-19.30: Frantz Fanonin filosofian merkitys siirtomaa-ajasta tähän päivään

Keskustelemassa elokuvan teemoista ovat kuraattori ja filosofi Päiviö Maurice Omwami, tutkija ja kääntäjä Eetu Viren ja tutkija Minna Seikkula. Keskustelua moderoi maailmanpolitiikan professori, HwB:n kolonialismityöryhmän vetäjä Teivo Teivainen

Keskustelu käydään suomeksi.

Elokuvanäytökseen on lipunmyynti, mutta keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille halukkaille.

Liput:

Hinnat:
11 €
Alennettu hinta: 9 € Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n ja Tutkijaliiton jäsenille sekä muille alennusryhmille

Liput ostetaan Cinema Orionin verkkokaupasta.

Järjestäjistä:

Historioitsijat ilman rajoja -verkostoon kuuluu yli 400 historioitsijaa, historian opettajaa ja historiapolitiikasta kiinnostunutta ympäri maailman. Suomalaisesta aloitteesta vuonna 2016 perustetun kansainvälisen verkoston ja suomalaisen Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Liity verkostoon allekirjoittamalla Historioitsijat ilman rajoja -deklaraatio. Voit tukea toimintaamme myös liittymällä suomalaisen yhdistyksen jäseneksi.

Tutkijaliitto on vuonna 1976 perustettu yhdistys ja kirjankustantamo, joka ylläpitää avointa, suomenkielistä kriittisen ajattelun ja yhdessä toimimisen tilaa kaikille käsitteellisestä työstä kiinnostuneille. Kirjankustantamisen lisäksi Tutkijaliitto julkaisee monitieteellistä Tiede&edistys-lehteä sekä järjestää vuosittain lukuisia poikkitieteellisiä ja -taiteellisia tapahtumia.

Lisätiedot:

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
puh. 040 660 8979

Lipunmyyntiin liittyvissä asioissa olethan yhteydessä Cinema Orionin asiakaspalveluun!

Kuva: Lennart Malmer

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: