Erkki Tuomioja

On tärkeää, että historioitsijat itse toimivat aktiivisesti sen puolesta, ettei heidän työtään hyväksikäytetä konfliktien ja erimielisyyksien lietsonnassa

Poliittisen historian dosentti ja Suomen historian pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja teki aloitteen Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen perustamisesta kesällä 2015 ja hän on toiminut yhdistyksemme hallituksen puheenjohtajana siitä lähtien.

“Historian tunteminen on tärkeää. Se joka ei ymmärrä mistä olemme tulleet, ei voi myöskään arvioida tulevaa”, selittää pitkään kansanedustajanakin työskennellyt Erkki ajatuksiaan aloitteensa takana. “Ulkopolitiikan parissa toimiessani näin jatkuvasti, kuinka historian väärinkäytöllä aiheutetaan ja lietsotaan konflikteja. Myös konfliktien jälkeen käsittelemättä jääneet menneisyyden kysymykset saattavat palata kummittelemaan myöhemmin”, Erkki toteaa ja jatkaa: ”Suomessa sadan vuoden takaisia kipeitä kokemuksia osataan jo käsitellä rakentavasti ja ymmärrystä lisäävästi. Meillä ei ole enää myöskään historiasotia naapureiden kanssa, mikä rohkaisee myös jakamaan kokemuksiamme rajat ylittävässä kanssakäymisessä.”

Erkki näkee yhdistyksemme tarkoitukseksi nimenomaan siltojen rakentamisen akateemisen maailman ja yhteiskunnallisten toimijoiden välillä: “HWB:n tarkoitus ei ole tuottaa omaa tutkimusta, vaan tarjota tutkijoiden asiantuntijuutta laajemmin yhteiskunnan käyttöön. Historiallisten konfliktien purkaminen vaatii erimielisyyksien taustalla olevien historiallisten kiistojen syvällistä ymmärtämistä”.

Yhdistyksen ydintoiminta-alueeksi Erkki nimeää historiadialogien kehittämisen. “Ensimmäinen historiaa käsittelevä dialogiprosessimme lähti käyntiin tammikuussa 2017 kun kutsuimme Helsinkiin ukrainalaisia ja venäläisiä historioitsijoita keskustelemaan maiden yhteisestä ja rinnakkaisesta historiasta”. Dialogiprosessi ukrainalaisten ja venäläisten välillä jatkui syyskuussa 2017 laajennetulla kokoonpanolla.

“Olemme käsitelleet valtavasti mielenkiintoisia ja vaikeita historian kysymyksiä yhdistyksen lyhyen olemassaolon aikana”, toteaa Erkki. “On hienoa, että olen itse myös päässyt oppimaan paljon sekä tapaamaan lukuisia mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta maailmaa”, hän toteaa.

Erityisesti Erkki on kiinnittänyt huomiota siihen, että historioitsijat eivät usein ole aktiivisia osapuolia historian väärinkäytössä, vaan heidän työtään käyttävät hyväkseen muut tahot. “On tärkeää, että historioitsijat itse toimivat aktiivisesti sen puolesta, ettei heidän työtään hyväksikäytetä konfliktien ja erimielisyyksien lietsonnassa”, hän toteaa.

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: