Jaa artikkeli

Palestiina, Israel ja historia: The Time that Remains (2009)

Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmän ja Cinema Orionin yhteiseen elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen tiistaina 29.10.2024! Elokuvaillassa katsotaan Elia Suleimanin The Time that Remains -elokuva vuodelta 2009, ja keskustellaan Palestiinan ja Israelin historiasta kolonialismin valossa. Ilta on ensimmäinen osa kaksiosaista tapahtumasarjaa.

THE TIME THAT REMAINS on puolielämäkerrallinen elokuva, joka kertoo erään perheen tarinan vuodesta 1948 aina 2000-luvun alkuun saakka. Elokuva on saanut inspiraationsa ohjaaja Elia Suleimanin isän päiväkirjasta, joka sisältää hänen henkilökohtaisia kertomuksiaan alkaen siitä, kun isä oli vastarintataistelija vuonna 1948, sekä hänen äitinsä kirjeistä perheenjäsenilleen, jotka ovat joutuneet jättämään Palestiinan sen jälkeen. Elokuva pyrkii kuvaamaan niiden palestiinalaisten jokapäiväistä elämää, jotka jäivät kotimailleen.

Elokuvan kieliä ovat heprea, arabia ja englanti ja tekstitykset ovat englanniksi. Elokuvan kesto on 1 h 49 min.

Elokuvan jälkeen paneelikeskustelussa pohditaan Palestiinan ja Israelin historiaa sekä suhteita kolonialismin valossa. Paneelikeskustelussa ovat mukana muun muassa professori Laura Junka-Aikio, tutkijatohtori Wassim Ghantous, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja ohjaaja Bob Coen. Keskustelun moderoi tutkijatohtori Alice Baroni. HUOM! Keskustelu käydään englanniksi.

Elokuvailta on ensimmäinen osa kaksiosaista tapahtumasarjaa, jonka toisessa osassa 12.11. katsotaan tuore No Other Land -dokumentti (2024) ja keskustellaan Suomen Israel- ja Palestiina-politiikan historiasta. Voit ostaa liput yksittäisiin näytöksiin tai tarjoushintaisen pakettilipun, jolla näet kummankin elokuvan. Lisätietoja lippujen hinnoista alla.

Traileri:

Ohjelma:

Elokuvanäytös klo 17.00-18.50: The Time that Remains (2009)

Keskustelu klo 18.50-20.00: Palestiina ja Israel kolonialismin valossa

HUOM! Keskustelu käydään englanniksi.

Elokuvanäytökseen on lipunmyynti, mutta keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille halukkaille.

Liput:

Liput The Time that Remains -elokuvaan: 12 €
Alennettu hinta: 9,50 € Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n jäsenille sekä muille alennusryhmille.

TUPLALIPPU:
Liput sekä The time that Remains -elokuvaan ja No Other Land -dokumenttiin: 20 €
Alennettu hinta: 17 € Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n jäsenille sekä muille alennusryhmille.

Liput ostetaan Cinema Orionin verkkokaupasta. Tuplalippu The Time that Remains-elokuvasivun kautta Orionin sivuilla.

Panelistit:

Picture of Alice Baroni

Alice Baroni on tutkijatohtori Turun yliopistossa. Hän on väitellyt kansainvälisten suhteiden ja politiikan tohtoriksi Geneven Graduate Institutessa. Hänen väitöstutkimuksessaan tutkittiin juutalais-israelilaisia aktivisteja palestiinalaisten oikeuksien puolesta ja siirtomaavallan purkavan solidaarisuuden haasteita. Nykyisessä tutkimuksessaan Baroni tutkii epäsymmetrisen solidaarisuuden dynamiikkaa erilaisissa siirtokunta- ja siirtomaavaltaisissa ja jälkikoloniaalisissa yhteyksissä. Akateemisen työnsä lisäksi Alicen kiinnostus Israelin ja Palestiinan suhteita kohtaan on vienyt hänet useaan otteeseen Palestiinaan ja saanut hänet osallistumaan taiteeseen ja puolustamaan Palestiinan oikeuksia. 

Bob Coen on palkittu elokuvantekijä, tutkiva journalisti ja entinen sotakirjeenvaihtaja, joka on lähes neljä vuosikymmentä dokumentoinut yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta käytäviä kamppailuja ja haastanut hyväksyttyjä kertomuksia maailmastamme. Hän kasvoi eteläisessä Afrikassa, ja hänen varhaiset työnsä kertoivat hänen kotiseutunsa siirtomaavallan jälkeisistä konflikteista ja Etelä-Afrikan apartheidin vastaisesta taistelusta. Hänestä tuli CNN:n Afrikan kirjeenvaihtaja kymmenen vuoden ajan, ja hänelle myönnettiin Bayeux Calvados -palkinto Liberian sisällissodan raportoinnista vuonna 1997. Hänen myöhempi työnsä on keskittynyt 2000-luvun geopolitiikkaa tutkiviin dokumenttielokuviin, joita ovat lähettäneet maailman johtavat yleisradioyhtiöt, kuten ARTE, CBC, PBS ja NHK, ja jotka on palkittu useilla kansainvälisillä palkinnoilla. Hän kehittää parhaillaan dokumenttisarjaa, jossa tutkitaan, miten kolonisaation, muistin ja vastakkaisten maailmankatsomusten teemat risteävät myöhäiskapitalismin aikana.

Wassim Ghantous on tutkijatohtori Tampereen yliopiston Space and Political Agency Research Group (SPARG) – tutkimusryhmässä. Hänen tutkimuksensa kattaa poliittisen maantieteen ja kansainvälisten suhteiden tieteenalat ja keskittyy politiikan, kolonialismin, väkivallan, valvonnan, (epä)turvallisuuden ja vastarinnan kysymyksiin, jotka ilmenevät Palestiinan ja Israelin välisessä kontekstissa ja sen ulkopuolella. Ennen akateemista uraansa hän työskenteli useissa palestiinalaisissa ja israelilaisissa ihmisoikeusjärjestöissä, erityisesti BADIL Resource Centerissä ja B’Tselemissä.

Laura Junka-Aikio on pohjoisen politiikan ja hallinnon professori Lapin yliopistossa, jossa yksi hänen keskeisistä tehtävistään on koordinoida uutta kansainvälistä, monitieteistä arktisen maailmanpolitiikan maisteriohjelmaa. Hänen tutkimuksensa on monitieteistä ja keskittyy erityisesti nykykolonialismin tutkimiseen sen eri muodoissa. Hänellä on pitkä kokemus työskentelystä Länsirannalla ja Gazassa, ensin toimittajana ja valokuvaajana ja myöhemmin tutkijana väitöskirjassaan, jossa tarkasteltiin Israelin sotilaallisen miehityksen ja palestiinalaisten jokapäiväisen vastarinnan muuttuvaa politiikkaa Länsirannalla ja Gazassa. Sittemmin hänen tutkimuksensa on keskittynyt Saamenmaan ja pohjoismaisen kolonialismin tutkimukseen, arktisten alkuperäiskansojen ja uudisasukkaiden kolonialistisen politiikan tutkimiseen sekä viime aikoina arktisen alueen meneillään olevaan militarisointiin.

Antti Tarvainen on Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava. Antin tutkimus tarkastelee innovaatiotalouden ja asuttajakolonialismin kietoumia ’globaalissa Palestiinassa’.  Tutkimuksen empiirinen kenttä ylettyy Israel/Palestiinasta  Piilaaksoon ja Persianlahdelle ja hyödyntää teoreettisesti asuttajakolonialistista tutkimusta ja globaalia kriittistä teoriaa.

Kuva: Harri Tarvainen

Mikä Historioitsijat ilman rajoja?

Historioitsijat ilman rajoja -verkostoon kuuluu yli 400 historioitsijaa, historian opettajaa ja historiapolitiikasta kiinnostunutta ympäri maailman. Suomalaisesta aloitteesta vuonna 2016 perustetun kansainvälisen verkoston ja suomalaisen Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Liity verkostoon allekirjoittamalla Historioitsijat ilman rajoja -deklaraatio. Voit tukea toimintaamme myös liittymällä suomalaisen yhdistyksen jäseneksi.

Lisätiedot:

Heta Hedman
Pääsihteeri
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry
heta.hedman@hwb.fi
puh. 040 660 8979

Lipunmyyntiin liittyvissä asioissa olethan yhteydessä Cinema Orionin asiakaspalveluun!

Search
Close this search box.

Mikäli haluat saada kutsut tapahtumiimme suoraan sähköpostiisi, liitythän tapahtumakutsujen sähköpostilistalle.

PL 54 (Snellmaninkatu 14 c)
00014 Helsingin yliopisto

Seuraa somessa: