Tammikuun 26. päivä vuonna 1918 Helsingin työväentalon torniin syttyi valo. Seuraavana päivänä käynnistyi sisällissota, jonka muistovuotta vietämme tänä vuonna. Vuoden 2018 aikana järjestetään lukemattomia seminaareja, luentoja, paneelikeskusteluja ja näyttelyitä, joissa sisällissodan traumaa käsitellään. Lisäksi vuoden aikana julkaistaan useita teoksia, jotka pyrkivät vastaamaan avoimiin kysymyksiin ja esittämään oman tulkintansa tapahtumista.
Miten sisällissodan jäljet näkyvät yhä suomalaisessa yhteiskunnassa? Vieläkö sisällissotaan liittyy tabuja, joista vaietaan? Onko sisällissota ylipäänsä enää trauma? Entä onko muistaminen ollut riittävän moniäänistä ja ottanut kaikki osapuolet huomioon?
Tilaisuus on osa yhdistyksemme tutkimushankkeita. Tavoitteenamme on kehittää keinoja, joilla ristiriitaisista historiaan liittyvistä näkemyksistä ja tabuista voidaan keskustella paremmin. Siksi tilaisuuden kulusta ja keskustelua kerätään aineistoa. Haastattelemme myös kiinnostuneita osallistujia tarkemmin tilaisuuden jälkeen siitä, miten he kokivat osallistumisen. Tutkimushankkeen kaikki materiaali on luottamuksellista: osallistujien nimiä ei julkisteta, eikä ketään tietoja antanutta voi yhdistää tutkimuksessa esitettyihin tietoihin. Tutkimusprojektia johtaa VTT Suvi Kansikas Helsingin yliopistosta. Lisätietoja tutkimuksesta.
Tilaisuus järjestetään lauantaina 8.9.2018 kello 12-17 Helsingin keskustassa. Haluamme saada mahdollisimman moniäänisen ja taustoiltaan moninaisen ryhmän mukaan keskusteluun. Emme edellytä osallistujilta laajoja ennakkotietoja sisällissodasta, ainoastaan kiinnostusta ja valmiutta aitoon keskusteluun muiden osallistujien kanssa.
Erityisesti toivomme vähemmistöjen edustajien sekä ensimmäisen ja toisen polven suomalaisten osallistumista. Näin saamme keskusteluun mukaan näkemyksiä ja tulkintoja, joita ei yleisesti Suomessa käytävässä sisällissota-keskustelussa kuulla.
Mikäli haluat mukaan, täytäthän alla olevan lomakkeen. Antamiasi tietoja käytämme tilaisuuden suunnitteluun eikä niitä julkaista. Toivomme Sinun vastaavan ainakin kahteen väittämään sekä perustelemaan kantasi lyhyesti parilla virkkeellä. Hakemuksia voi lähettää kesäkuun loppuun saakka (lomake sulkeutuu 30.6.2018). Mukaan mahtuville lähetämme tarkemmat tiedot dialogitilaisuuden ohjelmasta elokuun puoleen väliin mennessä. Mikäli sinulla on kysyttävää tilaisuudesta, lähetäthän viestiä meille osoitteeseen info@hwb.fi.
Vierailethan myös Kysy historioitsijalta -sivuillamme, jossa voit esittää asiantuntijoille mieltäsi askarruttavia kysymyksiä sisällissodasta sekä lukea aiempia kysymyksiä ja vastauksia.
Tutkimusprojekti
Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksellä on käynnissä tutkimusprojekti, jonka tavoitteena on kehittää niin kutsuttu dialogityökalu, eli ohjeistus siitä, miten historiaan liittyvien eriävien mielipiteiden välistä kuilua voidaan kaventaa. 8.9. järjestettävä tilaisuus on yksi kokeilu, jossa testaamme tätä työkalua.
Tilaisuudessa keskustelua tuottavat tällä hakuprosessilla valikoitavat osallistujat pienryhmissä. Heitä ovat tukemassa ammattihistoriantutkijat, jotka mahdollistavat luottamuksellisen, oikeudenmukaisen ja tasapuolisen keskustelutilaisuuden kulun. Pienryhmäkeskusteluja ovat seuraamassa tutkijat, jotka havainnoivat ryhmän vuorovaikutusta sekä pienryhmien keinoja käsitellä mahdollisia eriäviä mielipiteitä.
Keräämämme tiedot ovat luottamuksellisia ja ne noudattavat hyvän tieteellisen käytännön ohjeistusta. Nimeäsi ei julkisteta missään vaiheessa, eikä antamiasi tietoja voi yhdistää sinuun. Tiedot tallennetaan projektin päättymisen jälkeen Tampereen yhteiskuntatieteellisen tietoarkistoon, Ailaan, arkiston käyttämien ohjeiden mukaisesti. Tiedotamme projektiin tietoja antaneille osallistujille hankkeen etenemisestä sekä siihen liittyvistä julkaisuista. Arvostamme suuresti panostasi hankkeemme aineiston tuottajana, ja toivomme että osallistuminen antaa myös Sinulle uusia kokemuksia ja näkökulmia.
Lisätietoja tutkimusprojektista:
VTT Suvi Kansikas, Eurooppa-tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto
+358 50 448 0707