Sisällissota

Vuonna 2018 Suomessa muistettiin sadan vuoden takaisia tapahtumia. Vuoden aikana järjestettiin lukuisia keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja paneelikeskusteluita aiheesta. Lisäksi vuotta 1918 käsiteltiin taiteen keinoin lukuisissa näyttelyissä ja esityksissä ympäri maan.

 

Sisällissotaan liittyvät näkemykset ja muistot voivat olla varsin monenlaisia. Tavoitteenamme on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Olemme kiinnostuneita siitä, miten merkkivuoden julkinen muistaminen sujui ja millaisia tunteita se herätti.

 

Osallistuitko sinä sisällissotaa käsitteleviin tilaisuuksiin? Jäikö jokin pohdituttamaan? Tai kiinnostaako sinua kuulla mitä muut ajattelevat vuoden 1918 muistamisesta?

MUISTOVUODEN TILINPÄÄTÖS

MUISTOVUODEN TILINPÄÄTÖS

Lauantaina 26.1.2019 keskustelimme Muistovuoden tilinpäätös -seminaarissa siitä miten sisällissodan muistelu näkyi taiteessa, kulttuurissa ja mediassa ja miten muistovuotta ylipäänsä vietettiin. Miten virallinen Suomi muisti sisällisostaa? Mitä asioita muistelussa on painotettu ja mitkä näkökulmat ovat jääneet vähemmälle huomiolle?

KYSY HISTORIOITSIJALTA

KYSY HISTORIOITSIJALTA

Osallistuitko vuonna 2018 sisällissotaa käsitteleviin tilaisuuksiin tai kuulitko erilaisia tulkintoja vuodesta 1918? Jäikö sinulla joitain kysymyksiä tai asioita mietityttämään? Millaiset kysymykset sisällissodasta jäivät askarruttamaan ja mistä haluaisit keskustella asiantuntijoiden kanssa? Julkaisimme vastauksia kysymyksiin vuoden 2018 aikana.

TUTTU JA TUNTEMATON VUOSI 1918

TUTTU JA TUNTEMATON VUOSI 1918

Järjestimme syyskuussa 2018 tilaisuuden, jossa annoimme puheenvuoron asiantuntijoilta osallistujille ja siirsimme huomion kuuntelusta keskusteluun. Halusimme keskittyä sisällissodan tulkintoihin, kokemuksiin ja muistoihin sekä kuulla minkälaisia tunteita vuosi 1918 ihmisissä herättää.