Tämä kysymys on erittäin suosittu kestoaihe väestö- ja tautihistoriassa, eikä yksiselitteistä vastausta ole. Riippuu paljon siitä, mistä aikakaudesta puhutaan, millainen kaupunki tai millainen maaseutu on kyseessä, sekä minkä taudin aiheuttamaa epidemiaa tarkastellaan. Perinteisesti on usein ajateltu, että maaseudulla on ollut turvallisempaa. Puhuttaessa esimerkiksi Suomesta esiteollisena aikana on kuitenkin muistettava, että ”kaupunki” ja ”maaseutu” poikkesivat siitä, millaisia mielikuvia meillä niistä nykyisin on. Myös maaseudulla asuttiin usein varsin lähekkäin, ja kirkossakäynti sekä maatalouden vanhaan vuodenkiertoon liittyvät tapahtumat, kuten juhlat, markkinat ja käräjät, keräsivät suuriakin määriä väkeä yhteen. Vastaavasti myös kaupungeissa ihmiset harjoittivat eläintenpitoa ja viljelyä kodeissaan ja pihapiireissään, ja miljöö oli nykymittapuulla hyvinkin ”maalaismainen”. Kaupungit ja niitä ympäröivä maaseutu olivat myös jatkuvassa yhteydessä keskenään, kun ihmiset liikkuivat tuoden maataloustuotteita myyntiin kaupunkiin tai käyden ostamassa sieltä tarvitsemiaan tavaroita.
Tämä riippuu pitkälti siitä, mistä epidemiasta ja aikakaudesta on kyse. Maalle pakeneminen ei aina ole auttanut, vaan on saattanut levittää tautia mukanaan uusille alueille. Taudeista selviämiseen puolestaan ovat aina vaikuttaneet monet tekijät kuten tautia edeltänyt terveydentila, ravinnon laatu, taudin aiheuttaneen bakteerin tai viruksen ominaisuudet ja tietysti mahdollisuus sairastaa ja tulla huolehdituksi. Esimerkiksi espanjantautiepidemian yhteydessä kaikki eivät kuolleet välttämättä tautiin, vaan myös nälkään ja kylmään, ollessaan liian heikossa kunnossa huolehtiakseen itsestään.
Sofia Paasikivi
Yliopisto-opettaja, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Tohtorikoulutettava, Arkeologia ja Suomen historia
Turun yliopisto
Tämä kysymys on erittäin suosittu kestoaihe väestö- ja tautihistoriassa, eikä yksiselitteistä vastausta ole. Riippuu paljon siitä, mistä aikakaudesta puhutaan, millainen kaupunki tai millainen maaseutu on kyseessä, sekä minkä taudin aiheuttamaa epidemiaa tarkastellaan. Perinteisesti on usein ajateltu, että maaseudulla on ollut turvallisempaa. Puhuttaessa esimerkiksi Suomesta esiteollisena aikana on kuitenkin muistettava, että ”kaupunki” ja ”maaseutu” poikkesivat siitä, millaisia mielikuvia meillä niistä nykyisin on. Myös maaseudulla asuttiin usein varsin lähekkäin, ja kirkossakäynti sekä maatalouden vanhaan vuodenkiertoon liittyvät tapahtumat, kuten juhlat, markkinat ja käräjät, keräsivät suuriakin määriä väkeä yhteen. Vastaavasti myös kaupungeissa ihmiset harjoittivat eläintenpitoa ja viljelyä kodeissaan ja pihapiireissään, ja miljöö oli nykymittapuulla hyvinkin ”maalaismainen”. Kaupungit ja niitä ympäröivä maaseutu olivat myös jatkuvassa yhteydessä keskenään, kun ihmiset liikkuivat tuoden maataloustuotteita myyntiin kaupunkiin tai käyden ostamassa sieltä tarvitsemiaan tavaroita.
Suomen historiassa tautiepidemioiden kohdalla korostuu meriyhteyksien merkitys: taudit saapuivat useimmiten meritse, ja levisivät rannikoilta ja saaristosta sisämaahan. Hyvin syrjäiset seudut esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa saattoivat selvitä hyvinkin vähin epidemioin verrattuna vaikkapa Lounais-Suomeen. Toisaalta kaupungeissa oli huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada lääkärin, välskärin tai apteekkarin apua. Vielä 1800-luvun lopulla lääkäreitä oli Suomessa erittäin vähän.
Taudeista selviämiseen vaikutti ratkaisevasti potilaan kunto, jossa tärkeitä tekijöitä olivat ikä, mahdolliset aiemmat vammat ja sairastelut, työn raskaus sekä ravitsemus. Keväisin oltiin usein huonommassa kunnossa ja alttiimpia sairastumiselle, koska ravitsemustilanne oli heikentynyt.
ELINA MAANIITTY
Väitöskirjatutkija
Helsingin yliopisto