Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Kimmo Rentola on keskittynyt kylmän sodan, Neuvostoliiton ja Suomen suhteiden sekä suomalaisen kommunismin historiaan ja tutkinut myös tiedustelun ja turvallisuuspalvelujen historiaa. Vuonna 2017 Kimmolle myönnettiin tietokirjallisuuden Lauri Jäntin palkinto teoksesta Stalin ja Suomen kohtalo, jossa raati näki ”historiakirjallisuutemme tulevan klassikon”. Dokumenttijulkaisu Varjo Suomen yllä – Stalinin salaiset kansiot syntyi yhteistyössä Timo Vihavaisen, Ohto Mannisen ja Sergei Žuravljovin kanssa.
”Historian oleellisuus on siinä, että se selvittää meille mistä me tulemme, ja se puolestaan vaikuttaa siihen mihin me olemme menossa”, Kimmo sanoo. Hän on seurannut huolestuneena historian väärinkäytön lisääntymistä ja näkee HWB:n mahdollisena väylänä puuttua tähän: ”On tärkeää, että historioitsijat ovat itse mukana nostamassa tätä asiaa näkyville”, Kimmo painottaa.
Kimmo toimi HWB:n perustamiskokouksessa puheenjohtajana ja on ollut siitä lähtien yhdistyksen hallituksessa. Järjestön tammikuussa 2017 aloittama ukrainalais-venäläinen historiadialogi on ollut tärkeä hanke, jossa Kimmo on toiminut aktiivisesti: ”Projektissa näkee konkreettisesti, mitä seurauksia ja millaisia ajattelutapoja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen prosessi on synnyttänyt”.